Rouw- en verliesverwerking

Voor kinderen als volwassenen.

Met overlijden

Bijna alle mensen die met de dood van een dierbare geconfronteerd worden, leren uiteindelijk om te gaan met dit verlies. Dat wil niet zeggen, dat de overledene vergeten wordt of dat men niet meer van hem of haar houdt! Een geliefde die gestorven is, zal altijd deel uit blijven maken van je leven, maar dat wil niet zeggen dat er daardoor geen ruimte meer mag zijn voor andere mensen en dingen.

 

Miskraamverwerking

1 op 4 vrouwen hebben te maken met het verlies van een ongeboren kind. Of dit nu op 6 weken of op 7 maanden gebeurt... het blijft een ingrijpende gebeurtenis.
Zelf heb ik het ook meegemaakt en ik begrijp dus maar al te goed wat het betekent.
Samen komen we door deze zware periode.

 

Zonder overlijden

Een van de grootste misverstanden rondom rouw en rouwverwerking, is dat er alleen maar gerouwd kan worden om iemand die is overleden. Maar wat als iemand nog in leven is, en desondanks steeds verder van je wegdrijft? Mensen van wie een familielid of vriend(in) aan Alzheimer lijdt, gaan net zo goed door een rouwproces. Toch worden deze gevoelens vaak niet als zodanig herkend. Op het eerste gezicht niet zo verwonderlijk: iemand leeft toch nog?

Dat wel, maar wanneer een dierbare dement wordt, gaat hij of zij steeds minder lijken op de persoon die hij of zij ooit was. Jij als achterblijver verliest de persoon zoals je hem of haar kende en het contact dat jullie samen hadden. Ook de gelijkwaardigheid verdwijnt uit het contact. Rouwverwerking zonder overlijden is het rouwen om het verlies van dit contact.